Ads

Ads

Tuesday, March 13, 2018

RIP STEPHEN HAWKING

Professor Stephen Hawking has died at the age of 76, a spokesman for his family said.
Professor Hawking's children, Lucy, Robert and Tim said in a statement: "We are deeply saddened that our beloved father passed away today.
"He was a great scientist and an extraordinary man whose work and legacy will live on for many years.
"His courage and persistence with his brilliance and humour inspired people across the world.
"He once said, 'It would not be much of a universe if it wasn't home to the people you love.' We will miss him forever."
The renowned physicist was born in Oxfordshire in 1942 and went on to study at both the University of Oxford and Cambridge.
He wrote many books and won a string of awards throughout an illustrious career.
"A Theory of Everything" is a biographical movie of his life.

Saturday, March 10, 2018

Kahwin itu kiranya gi mana?*baca slank indon*

Aku sering tertanya-tanya satu perkara bila terlintas mengenai perkahwinan ni.

Analoginya begini...

Dulu-dulu,waktu aku pakai handset buta colour(nokia 3310 tu la),aku sangat teruja membayangkan betapa seronok dan nikmatnya andai aku mempunyai sebuah smartfon.Sampailah masa aku mampu smartphone sendiri.Sungguh mengujakan sekali.
Hari pertama, minngu pertama, aku rasa sangat gembira dengan telefon baru tu.
Lama-kelamaan keterujaan tu pon hilang.Adanya handphone di dalam poket tu tidak lebih dari sekadar rutin manusia biasa di zaman moden ni.

Jadi, persoalannya..Adakahj perkahwinan juga begitu?

Keterujaan..bahagia..adakah itu semua hanya mekar di awal bulan atau tahun pertama perkahwinan?
Selepas tempoh itu, apakah perkahwinan itu juga akan jadi seperti handphone tadi?Sekadar rutin kerana ianya ada atau macam mana?

Ahh peninglah kepala aku..zzzzzzzzzzzzzzzzz.

Sejenak...

Dulu, waktu zaman study aku selalu terbayangkan betapa mudahnya hidup andai mmpunyai gaji 2 3 ribu sebulan.Yelah waktu tu aku hanya bergantung krpada duit PTPTN untuk survive perbelanjaan harian.

Tapi, setelah aku mempunyai kerja dan bergaji, entah mengapa  gaji RM3000 tu macam tak cukup.
Sering aku mengeluh dan merungut.
Salahnya?
Aku sendiri.
Seiring dengan peningkatan pendapatan, kehendak aku pon meningkat. Sehinggalah aku merenung sejenak ke bawah sana , masih ramai yang yang terpaksa bekerja siang dan malam tapi masih terpaksa mengikat perut.
Sedangkan aku pulak berkira-kira dan merungut sebab tak mampu beli kereta baru dan pegi travel.
Entahlah.
Syukur..itulah yang aku jarang hayati maknanya walau kerap mendengarnya.
 

Monday, February 19, 2018

Rindu Yang Tersimpan

I love you all :_ )

Tuesday, October 31, 2017

Hidup single tu..

Da lama aku tak mengemas kini blog ni.Sibuk tu satu hal , lagi satu macam takde benda happening sangat yang jadi untuk aku luahkan kat sini.

Cuma kali ni aku nak share feeling sebagai jejaka single..
First of all, memang betul kata-kata "money can't buy happiness".
Hidup sebagai single ni akan menimbulkan kesunyian tatkala balik kerja dan duduk sensorang kt rumah.Untuk aku menghilangkan kesunyian, aku biasanya akan spend time macam ytengok wayang  atau lepak dengan member-member.Tapi kesunyian tu akan hilang sementara dan datang kembali bile balik rumah.Hard to tell but there's empty feeling inside.

Secondly, waktu stress tak dapat nak luahkan kat sape-sape.Nie satu kekurangan la sebagai single man.Kadang-kadang kita rasa memerlukan seseorang untuk mendengar dan meredakan tekanan.Being single means kena keep and deal sendiri dengan diri.
Kawan-kawan?Memang bole jugak nak luahkan tapi ade certain situasi yang lebih selesa andainya diluahkan dari hati ke hati sebagai pasangan.
At the end, how am I as single man deal with stress?Easy,smoke slow and deep.

Last sekali, as time passes by, banyak orang sekeliling kita membawa diri dengan kehidupan masing-masing apabila mereka berkahwin.
Tinggallah aku meneruskan bahtera hidup sendirian..

Monday, July 31, 2017

Aku telah merasa
Peritnya sebuah kecewa
Tak mampu terluah oleh kata
Terguris hati tertinggal luka.

Satu hari andai awak merasa yang sama
Usahlah bertanya mengapa
Tolehlah sejenak
Di sana tersimpan jawapan.

Sunday, April 9, 2017

Aku tak tau kenpa tapi semenjak akhir-akhir ni aku rasa hidup ni sangat2 meaningless.
Aku rasa macam hari-hari yang aku lalui hanya kerana untuk melengkapkan rutin hidup aku seharian.
Tiap hari pergi kerja sebab, balik,tidur..ulang benda sama untuk  hari berikutnya.
Entah kenapa aku rasa aku takde hati untuk rutin-rutin aku tu.Aku lakukan hanya sebab mengikut kitaran rutin.

Susah nak gambarkn tapi aku rasa sangat meaningless rutin-rutin aku tu..
Now I'm about to cry..I don't know why..
Related Posts Plugin for WordPress, ...